Connecting littleBits to Scratch 2.0

@khanning Perhaps I installed it correctly, as I was able to upload the .sb2 file to the online project editor? All I know is I can’t move that cute cat with an Arduino input. Please see my screen shot from my first comment.

@JackANDJude
Here is how you can check if the plugin was properly installed. If you are seeing a red dot next to the extension under “More Blocks” then the plugin may not be correctly installed.

Google Chrome

In your address bar type `chrome://plugins` and press Enter You should find the "Scratch Device Plugin" in the list:



Firefox

In your address bar type `about:plugins` and press Enter You should find the "Scratch Device Plugin" in the list:


1 Like

The Scratch love continues! Check out @electronicadive’s new Scratch offline 2.0 extension. Project page: http://littlebits.cc/projects/scratch-offline and Github files: https://github.com/electronicadivertida/scratch2LittleBits/tree/master

Have fun trying it out!

Hello,
thank you very much for this wonderful interface. Me and my students have already enjoyed some time on my Mac computer. There everything is running perfect.

Nevertheless I have trouble in getting the software running on Windows 8.1 machines.

I am using the Chrome browser. I have downloaded the correct firmata on the Arduino using COM10. It is running with the Mac. The plugin is also working (it shows in chrome://plugins, and Lego Wedo is also working), but when connecting littleBits Arduino, only the yellow indicator lights up in the Scratch software.

Did anybody have a similar experience and can give me a hint on what to do?

Thank you in advance.
Michael

First of all, many thanks for doing the work to create this great extension.

Unfortunately I’m experiencing the same issue as mbbraehler on Windows 7. Everything seems to install and upload correctly and I see the ‘More blocks’ but I get a yellow disconnected indicator (i.e. device is not connected or detected), which I can’t seem to change to connected. I’ve tried rebooting the machine, following the Wedo browser plugin troubleshooting suggestions, etc. Any suggestions?

Hey Scratch afficionados ! @Jonathan @joey @mbbraehler @khanning @learnegy @mattgalvin @MR_STEAM @Steve don’t miss toomrrows’ Community Call at 7pm with Mitch Resnik creator of Scratch :slight_smile: Recap Feb 15, 2015: Mitch Resnik & Orientation Go ask your questions in that thread :slight_smile:

2 Likes

Any update on scratch 2 and littlebits?

@shaiss we are teaching an invention from Scratch camp that is two weeks long and we will be using the Arduino Bit in conjunction with Scratch. I will post our experiences here as we work through the camp. Camp starts July 6th and will go until the 16th then a second session will repeat 20th-30th. I hope to have loads of input.

1 Like

@khanning your link to the littleBits_Base_Project.sb2 file gives a 404 error

I found this link to work best: http://khanning.github.io/scratch-littlebits-extension/

1 Like

I just saw this now :0 any updates?

We found that it was actually easier to teach them to use the Arduino programing with the kiddos mostly because of the hoops you had to jump through both with the IT department of the college and with the plug-in it’s self. While using Scratch we were able to light up LED’s just fine but not much more than that. We were really hopping for motor control, but could not get that working in time for the camp. We ended up just doing a demonstration of it in Scratch and actually played with it with Arduino code.

Is this process as described above for the online version of scratch or scratchx or our local Windows version?
I thought the sb2 file (which I can no longer locate) was going to assist us with using the extension on our local version of scratch 2.0 (preferred), but you suggestion to go to an alternative location looks like scratchx.

Hello…I am having trouble getting this to work and am hoping you can help.

I have everything installed (I think). The scratch browser extension is installed and the ino file is uploaded into the arduino. The problem is that in ScratchX, the light indicating connection is flashing between green and yellow. I haven’t been able to find any posts of people with the same problem.

I am running a hp EliteBook 8540p and windows 10. I have tried installing both the chrome plugin and the general plugin for other browsers. Both have the same result, exiting after 3-4 seconds.

Has anyone else experienced this problem?

My Windows 10 is not allowing me to get login to my laptop! Even I am submitting a correct password still facing problems.Failed to login is what I am getting.
Will Hope get a solution?